Konserverande kariesterapi: Grundläggande för kariesterapi är att få bort all sjuk tandvävnad men samtidigt spara så mycket frisk tand som möjligt. När principen minimal invasivitet kan tillämpas är detta det bästa. Till vår hjälp tar vi då ibland Carisolv, som hjälper oss att selektivt avlägsna sjuk vävnad. Denna behandling kan ske nästan helt smärtfritt utan att bedövning behöver läggas.
Fyllningsterapier i plast (kompositer) utföres vid mindre skador. Plasten blir vacker men har begränsad hållbarhet vad gäller större fyllningar med stor belastning och bör undvikas längre bak i munnen. Cementerade inläggsterapier i guld (beprövad långsiktig hållbarhet) eller keramik (kosmetiskt överlägsna med god hållbarhet, dock ej som guld) utföres.
Kosten: Att man får hål i tänderna av socker vet väl alla, men kanske inte att ALLT man stoppar i munnen påverkar tänderna. Man får en sänkning av pH-värdet (vilket innebär en frätning på tänderna) som sitter i ca en halvtimme, och i ogynnsamma fall ända upp till två timmar, efter måltiden. Syrafrätning blir det vare sig man ätit en hel middag, en frukt eller druckit ett glas saft. Tolka det nu inte så att man ska låta bli att äta överhuvudtaget om man vill undvika karies, men en god regel är att inte stoppa något i munnen mer än 5 gånger per dag! Med en tids vila mellan syraangreppen klarar saliven av att laga de små frätskadorna som uppstår och du får inga hål i dina tänder.
Munhygien: Att ta bort bakteriebeläggningarna på tänderna är också ett välkänt knep för att hålla tänderna friska. Borsta morgon och kväll och be gärna din tandläkare kolla om du missar någonstans, så att du kan finslipa tekniken.
Du behöver också använda tandtråd för att komma åt beläggningarna mellan tänderna. Det optimala är att använda tråden en gång om dagen, men varannan dag, eller minst ett par gånger i veckan är kanske för många ett mål som är lättare att uppnå.
Fluor: Det enklaste sättet att tillföra fluor är genom att använda en tandkräm med hög fluorhalt och efter borstningen sila skummet mellan tänderna. Det kallas för tandkrämsteknik och är suveränt smidigt. Du behöver inte köpa hem något extra, tandkräm har du ju alltid hemma ändå! Metoden går till på följande sätt:
1. Smörja in tänderna med tandkräm
2. Borsta tänderna
3. Sila skummet som bildats i ca en halv minut
Efteråt bör man skölja så lite som möjligt med vatten och helst inte äta på två timmar.
Vilken tandkräm ska jag välja?
Många kanske inte tänker på att det idag finns tandkräm för olika behov. Vissa har t.ex. beståndsdelar som verkar bättre mot karies och andras innehåll är bättre när man har problem med tandsten och tandlossning m.m. Vi ska reda ut det lite här.
Vid problem med karies: När du behöver sätta in stöten mot karies ska du välja en tandkräm med den högsta fluorhalten 0,15 procent. Undantaget är små barn som ofta sväljer tandkräm. Till dem bör man välja barntandkräm.
Man ska också tänka på vilken sorts fluor tandkrämen innehåller. Natriumfluorid ger lite bättre effekt än natriummonofluorfosfat. Det är viktigt hur man använder tandkrämen för att få största möjliga nytta av den. Borsta tänderna två gånger dagligen. De viktigaste tillfällena att borsta är efter frukosten och innan du går och lägger dig.
Använd tandkrämsmetoden, det vill säga: efter borstningen, ta lite vatten i munnen, skölj och sila skummet mellan tänderna ca en halv minut innan du spottar ut det. Efteråt ska du helst inte skölja eller åtminstone göra det så lite som möjligt. Då utnyttjar du fluoren i tandkrämen fullt ut. Vid större kariesproblem rekommenderas daglig munsköljning med fluorlösning som finns receptfritt på apotek.
Vid riktigt stora problem kan individuell fluorgelskena behöva sättas in.