Kosmetik

Kosmetik

Estetisk tandvård inriktar sig på att förbättra tanders utseende och estetiska intryck. Vad som är skönhet uppfattas förvisso olika beroende på kulturell tillhörighet och personlig smak och att skönheten till stor del kommer inifrån är ett oomtvistligt faktum.

I de allra flesta fall behövs inget annat än att man sköter sina tänder väl, gärna genom regelbundna besök hos tandhygienist. En frisk och välskött munhåla påverkar på ett välgörande sätt hela kroppen på samma sätt som en osund livsstil avspeglas i munhålan.

Skulle någon åtgärd ändå vara önskvärd försöker vi hjälpa dig med detta. Först bokas en konsultationstid hos en tandläkare. Då diskuterar ni igenom dina önskemål, adekvata röntgenbilder tas och Du får ett kostnadsförslag på behandlingen. Om Du väljer att utföra en behandling lägger tandläkaren upp en individuell terapiplan beroende på vad du vill åtgärda.

Skalfasader

Om du har skador på tänderna eller är missnöjd med hur de ser ut – då kan lösningen vara skalfasader. Skalfasaderna fungerar ungefär som lösnaglar i porslin. De döljer sprickor eller fula fyllningar lika bra som stora mellanrum eller tänder som mörknat efter en skada.

Är tanden trasig?

Många slår någon gång i livet av en bit av en framtand. Lugn – den går att laga så att inget märks. Istället för att ersätta den försvunna delen med plast, som lätt missfärgas, gör man en hel fasad i porslin som man sätter på tanden. Där det saknas en bit bygger tandteknikern helt enkelt ut fasaden, så att din tand känns och ser ut precis som vanligt. Oftast täcker din egen olycksfallsförsäkring den skadade tandens skalfasad, så att du bara behöver betala självrisken.

Snyggare fyllningar

Man ska inte byta en lagning i onödan. Men har den gått sönder eller blivit ful finns det alternativ. Många föredrar ljusare fyllningar som går ton i ton med tänderna. Det finns då två varianter att välja mellan:

  1. Komposit, den man normalt kallar plastfyllning. Den passar bäst för att laga små hål, eftersom risken finns att större plastfyllningar krymper. Det är den billigaste och vanligaste fyllningen.
  2. Porslin. Den passar bäst för stora fyllningar. Porslinsinlägget är hållbart, håller färgen och krymper inte. Man tar fram ett så kallat inlägg som har precis det mått som krävs för att laga hålet.